İş yapmada yenilikler sunuyoruz

Geleceğin Ultra İnce Karbon Elyaflarıyla Maliyetleri Düşürün ve Kullanılmış Tekstil Ürünlerini NIR (Yakın Kızılötesi) Sensörler Kullanarak Ayırma Sürecinde Bir Adım İlerleyin

By
Share This :
Uluslararası İstanbul İplik Fuarı Yine Bir Numara Olmaya Hazırlanıyor

RWTH Aachen Üniversitesi Tekstil Tekniği Enstitüsünde (ITA) yüksek lisans yapan bir öğrenci, geleneksel karbon elyaflardan iki ila üç kat daha ince olan polietilen bazlı karbon elyaflarda ezber bozan bir gelişmeye imza attı. En önemlisi de Diniz isimli bu öğrenci, polietilen bazlı prekürsör kullanımının gelecekte karbon elyafların maliyetini yüzde 50 oranında düşürme ihtimali olduğunu ortaya koymuş oldu. Diniz, bu olağanüstü çalışmasıyla Alman tekstil makineleri mühendisliği kategorisinde en iyi yüksek lisans tezi seçilerek 3.500 Euro değerinde bir para ödülüne layık görüldü.

Uluslararası İstanbul İplik Fuarı Yine Bir Numara Olmaya Hazırlanıyor

Üstün özellikleriyle takdir toplayan karbon elyaflar; rüzgâr enerjisi, otomotiv ve havacılık gibi hayati önem taşıyan sektörlerde uygulama alanı buluyor. Diniz’in yüksek lisans tezi, bir polietilen prekürsör kullanarak karbon elyaflar için uygun maliyetli bir üretim süreci geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda yapısal bütünlükten ödün vermeden yüzey kalitelerini de artırdı. Bununla birlikte, çok vakit alan sülfonasyon sürecini yüzde 25 gibi ciddi bir oranda azaltmayı başardı. Bu gelişmeler, karbon elyafların hayati önem taşıyan sektörlerde daha geniş bir uygulama yelpazesine sahip olmasını mümkün kılıyor.

ITA’da lisans eğitimini tamamlamış olan Annika Datko, tez çalışmasında çarpıcı sonuçlar elde etti. Yakın kızılötesi (NIR) sensör teknolojisinin, kullanılmış tekstil ürünlerini elyaf bileşimlerine göre -laboratuvar ölçeğinde sadece yüzde 4 gibi oldukça düşük bir ortalama hata ile- ayırmak için nasıl kullanılabileceğini ortaya koymuş oldu. Bu yöntem, özellikle tekstil karışımları için çok önemli olan elyaftan elyafa geri dönüşümü mümkün kılarak daha sürdürülebilir tekstil geri dönüşüm sürecinin kapılarını aralıyor. Datko, üstün katkılarından dolayı Alman Tekstil Makineleri Birliği tarafından en iyi lisans tezi seçilerek 3.000 Euro para ödülüne layık görüldü.

Şu anda kullanılmış tekstiller ağırlıklı olarak elle tasnif ediliyor ve bu süreç elyaftan elyafa doğru geri dönüşüm konusunda zorluklara yol açabiliyor. Datko’nun tekstil ürünlerini sınıflandırmak için NIR sensör teknolojisini kullanan yenilikçi yaklaşımı, yeni ve verimli bir çözüm sunmakta. Tekstil numunelerini NIR ışığı ile inceleyerek ve elde edilen spektrumları analiz ederek, çeşitli elyaf bileşimleri arasında ayrım yapabildiği kanıtlanmış oldu. Sadece yüzde 4’lük bir ortalama hata oranına sahip olan bu yöntem, tekstil ayıklama ve geri dönüşüm uygulamalarında çığır açabilecek büyük bir potansiyele sahip gibi görünüyor.

Tags :
haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir